Raymond lämnar avtryck under sin Draftsäsong

Aaron Vickers2020 Draft Center, Europe, Features

Photo by Tommy Holl | Frolunda

Lucas Raymond är verkligen en som lämnar avtryck.

Trots att han är en av de yngsta spelarna i SHL denna säsongen.

Raymond, som endast var 17 år den gångna säsongen har lämnat avtryck i ligan och hos scouterna — både på isen och gentemot andra talanger — inför NHL-Draften 2020.

”Det var en väldigt, väldigt bra säsong för mig att spela seniorhockey på med all den talang som finns i ligan” sa Raymond, som precis fyllt 18 år. ”Det är en stor skillnad att möta seniorer jämfört med juniorer. Det var en extremt värdefull säsong för mig. Du vill alltid prestera bättre och spela ännu bättre oavsett om du spelat bra. Jag är väldigt glad över säsongen och jag har utvecklats massor”.

Raymond, som i år tog klivet till seniorhockey på heltid efter 10 matcher med Frölunda under 2018-2019, gjorde 10 poäng (4 mål, 6 assist) på 33 matcher.

Totalen är något blygsam, men ändå anmärkningsvärd med tanke på åldern.

Erfarenheten var mycket viktigare för den 180 cm, 77 kg – forwarden.

”Vi hade förmodligen det bästa laget i Europa denna säsong” sa Raymond, Nummer 4 i Future Considerations Vår Ranking för Draften 2020. ”Det var tuff konkurrens. Vi hade spelare som vunnit individuella poängtitlar i SHL flera gånger som var riktigt duktiga. Det var en tuff omgivning men på samma gång var det också till stor hjälp. Du måste kriga för din plats. Du måste ta någon annans jobb för att få spela”

”Det var en väldigt bra erfarenhet. Jag har lärt mig otroligt mycket”

Att få istid har ibland varit en kamp för Raymond, som är 1 av 3 högt ansedda svenskar talanger inför Draften 2020 tillsammans med Alexander Holtz och Noel Gunler, men de har funnits gott om möjligheter att utvecklas.

Det var mycket för Raymond att ta in.

”Tränarstaben hjälpte mig mycket, vi tittade på videoklipp hela tiden” sa han. ”Alla spelare är riktigt bra personer också. De hjälpte mig mycket, vi tittade också på videoklipp och de lärde mig små tricks som jag kan använda på isen för att förbättra eller blir mer effektiv där ute. Jag fick hjälp från många spelare”.

”Jag fick all hjälp jag behövde”.

Även från en som varit igenom denna process.

Lagkamraten i Frölunda Brandon Gormley, som blev vald i 1a rundan av Arizona Coyotes i Draften 2011, hjälpte till att lära Göteborgsprodukten hur man klarar av den svåra och ojämna vägen som en Draftsäsong kan vara.

Inte för att Raymond satte sitt fokus där.

”Under denna säsong försökte jag att inte fokusera på de …. Jag försökte fokusera på Frölunda, laget och att spela bra” sa Raymond, som gjorde 4 poäng (2 mål och 2 assist) för Sverige i Junior-VM 2020.
”Jag tänkte inte riktigt på de”.

” Allt jag tänkte på var att spela bra och jag tänkte inte på Draften eller något sådant. Mitt fokus var att vinna matcher och att spela bra. Mitt fokus var Frölunda. Det var hela lagets mindset. Det var allt jag tänkte på”.

”Jag hade många enormt duktiga spelare i laget, och de var ett riktigt bra lag med spelare som blivit draftade som Brandon Gormley tillexempel. Jag tror han blev vald som nummer 13 totalt. Vi pratade om de ibland och han delade med sig av sina erfarenheter om hur de var. Jag försökte dock blockera de och fokusera på att spela hockey”.

Han har inte den lyxen längre.

Nu när säsongen är slut, i kombination med en viss osäkerhet kring detaljerna för Draften 2020, vet Raymond att de inte längre finns något han kan göra för att påverka inför Draften.

Mycket tid att tänka på det.

Inte mycket tid att göra något åt det.

Inga fler avtryck kvar att lämna.

”Jag tror de är en mix” säger Raymond. ”Det är ingen bra känsla att inte ha kontrollen, men att på samma gång veta att du inte kan göra något åt de, man får helt enkelt vänta och se vad som händer. Jag är inte stressad över de hela. Man får vänta och se vad som händer”.

Artikel översatt av Fredrik Haak.