Nybeck reflekterar över sin rekordsäsong

Josh Bell2020 Draft Center, Europe, Features

Illustration by Seamus Kelly

Zion Nybeck hade en rekordsäsong, även om han inte först insåg de.

Med spel i J20 i HV71 i svenska SuperElit , så vann forwarden hela poängligan med 66 poäng (27 mål och 39 assist) på 42 matcher.

Det är flest poäng någonsin av en spelare under 18 år – en bedrift han fick veta först efter han lyckats med prestationen.

”Jag var superexalterad” sa 17-åringen. ”Jag visste inte de först men efter säsongen så hörde jag att många pratade om det”.

Han slog inte bara rekordet, Nybeck var endast 5 poäng ifrån att även ta över Victor Backmans rekord på flest poäng någonsin med 71 poäng på sina 39 matcher säsongen 2010-2011.

Istället är Nybeck på 3e plats historiskt, flest poäng sedan Backmans prestation.

”Jag missade många matcher i slutet när jag spelade med seniorerna i SHL” sa han. ”Om jag inte missat dessa matcher så tror jag att jag hade tagit rekordet”.

Det kanske han gjort, men hans erfarenhet från SHL visade sig värdefull.

Nybeck gjorde 15 matcher i SHL, Sveriges högsta liga, och gjorde där 1 poäng i en ganska undanskymd roll.

Poängen kommer dock inte glömmas.

Det var hans första SHL-mål.

”Det var fantastiskt, en dröm som går i uppfyllelse” säger Nybeck när han reflekterar. ”Det är något jag aldrig kommer glömma, nästan overkligt. Alla är starkare och snabbare. Jag tycker att jag gjorde de ganska bra när jag fick chansen. Jag har bra egenskaper, men de är definitivt annorlunda att spela SHL jämfört med SuperElit. Det gick bra”

Den 172 cm långa forwarden hade en riktigt bra säsong, imponerade på många och ser ut att bli ett potentiellt 1:a rundaval. HV71, signerade naturligtvis ett nytt avtal med honom för säsongen 2020-2021.

”Jag ser verkligen fram emot nästa säsong” säger Nybeck, nummer 37 i Future Considerations Vår Ranking för Draften 2020. ”Jag är superexalterad”.

Han blickar framåt.

Men är också glad över den succésäsong som varit.

”Jag är nöjd med hur min säsong gick” sa han. ”Jag tycker jag blir bättre och bättre. Jag spelade också i ett bra lag och om inte säsongen skulle slutat som den nu gjorde så tror jag vi haft en bra chans att vinna en guldmedalj”.

”Jag tycker att jag jobbade hårt, även i de tuffa perioderna när jag inte spelade som bäst, så jobbade jag hårt. Poängen fortsatte att trilla in för mig. Jag hade också riktigt bra lagkamrater och kunde inte ha presterat utan dem”.

Vid sidan av hans lagkamrater, så har han också brodern Chris, som spelade i HV71 från 2004-2007 och som fortsatte som professionell i Sverige till 2015.

Att ha en familj med den erfarenheten har hjälpt den yngre Nybeck att klättra på rankingen och att vara redo för nästa steg.

”Han har varit en stor förebild för mig” sa han. ”Han har alltid hjälpt mig med min hockey och även saker utanför isen. Han har en stor del i var jag är idag”.

När denna säsong nu är över, så ser Nybeck fram mot den kommande Draften 2020 och håller sig sysselsatt utanför hockeyn. När han går in i den ovissa Draften, så gör den svenska spelaren det utan förväntningar.

Men han är fortfarande självsäker.

”Jag ser bara fram mot att se hur de ska gå” säger Nybeck. ”Jag gör inte särskilt mycket just nu, utan fokuserar mest på mig själv och så får vi se hur resultatet blir”.

Artikel översatt av Fredrik Haak.